Picmonkey vs Canva
Wat is Picmonkey?
Picmonkey is een foto editor en een grafisch programma. De CEO Frits Habermann is co creator van Adobe InDesign. Het doel van dit programma is een gemakkelijkere versie van InDesign, Illustrator en Photoshop aan te bieden.
Wat is Canva?
Canva is een grafisch programma. De CEO Melanie Perkins was 22 toen ze haar Canva lanceerde en de wereld toch een klein beetje veroverde. Het doel van deze tool is iedereen, overal te laten ontwerpen.
Wat is voor mij het allerbelangrijkste aan deze twee programma’s?
Wil je Picmonkey daadwerkelijk gebruiken en er fantastisch mooie afbeeldingen mee maken, dan moet je onmiddellijk een abonnement nemen. Je kan wel plaatjes maken of foto’s opladen en verschillende opties testen, maar van zodra je je ontwerpen wil exporteren wordt er gevraagd over te schakelen naar een betalende versie. Vroeger was een gedeelte van de Picmonkey mogelijkheden gratis, maar dat is ondertussen verleden tijd.
Je hebt wel de optie om dit product 7 dagen gratis uit te proberen, zo ontdek je of het bij je past of niet.
Om met Canva te werken heb je niet onmiddellijk een betaalde versie nodig. Er zijn enorm veel mogelijkheden om gratis plaatjes te maken en je komt een heel eind op weg, zelfs als je niet voor een upgrade betaalt.
Eigenlijk komt het hier op neer
Canva is gratis, Picmonkey niet. En daardoor gaat mijn voorkeur uit naar werken met Canva. Hoewel ik zelf overgeschakeld ben naar Canva Pro, maar dat komt omdat dit bedrijf me zijn vertrouwen heeft geschonken, ik heb jaren getest, uitgeprobeerd en geëxperimenteerd. Bij Picmonkey heb ik dat niet kunnen doen.
Picmonkey vs Canva Resultaat
Ik heb gekozen voor Canva en niet voor Picmonkey. Dus eigenlijk is vergelijken op dit punt niet mogelijk. Want hoe vergelijk je een betaalde en gratis tool?
Wat ik wel gedaan heb is enkele gratis plaatjes gemaakt in Picmonkey, om te testen of het gemakkelijk in gebruik is. Plaatjes afdrukken heb ik dan weer niet gedaan – want dan moet ik betalen. Eens je de structuur door hebt, is Picmonkey een zeer gebruiksvriendelijk hulpmiddel. Ook helemaal perfect om mooie ontwerpen te maken. Zo ontdek ik de verschillende opties die Picmonkey is zijn abonnementen aanbiedt.
Picmonkey vs Canva vergelijken
Even een vergelijking van features die ik leuk vind: en dan ga ik ervan uit dat ik voor beide programma’s een betaalde versie heb
- Beide programma’s bieden bewerkbare templates aan. Canva wint met de meeste categorieën.
- Picmonkey heeft meer mogelijkheden als je foto’s wil bewerken
- In beide programma’s sla je je vers gemaakte templates netjes op in verschillende mappen.
- Meer effecten om toe te voegen op je ontwerpen vind je in Picmonkey
- Picmonkey heeft een ‘Touch-up’ feature. Dit wil zeggen dat je het model op je foto onder andere wittere tandjes en een spray tan kan geven. In totaal biedt Picmonkey een 18-tal ‘Touch up’ mogelijkheden aan. Photoshop, ja toch?
- Tekst wijzigen en eigen lettertypes toevoegen gaat in beide programma’s. Alleen gaat Picmonkey weer een stapje verder. Drop shaduw, inner shadow & curved tekst. Yep! Picmonkey heeft deze opties. In Canva werk je met een workaround – wat je wel wat tijd gaat kosten om dit na te maken en ik geloof niet dat je een inner shaduw met een workaround kan nabootsen
- Lijntjes, elementen, texturen, frames & illustraties heb je in beide programma’s in overvloed.
- Picmonkey biedt op het eerste zicht geen foto’s aan, wel hebben ze een samenwerking met Flicker zodat je daar je toffe plaatjes van kan downloaden.
- Canva werkt niet in thema’s. Picmonkey doet dit wel. Als je kiest voor het thema ‘Santa Land’ bijvoorbeeld, dan verwent Picmonkey je met lettertypes, illustraties, icoontjes en seizoensgebonden boodschappen over kerstmis. Rendiertjes, kerstkousen of een kerstbaard.. you can have it all
- Comments of notities toevoegen gaat in beide programma’s
- En ook je ontwerp delen met anderen gaat in beiden
- Maar Canva heeft dan weer andere niet te missen features zoals de mogelijkheid om je plaatjes rechtstreeks te posten of in te plannen op verschillende sociale media accounts. Gemaakte presentaties zet je om in een powerpoint, je email-templates deel je onmiddellijk in je Mailchimp account. Wil je een website maken? Ook dat gaat in Canva. Echt de mogelijkheden in Canva lijken eindeloos en bijna wekelijks komen er nieuwe features bij. Soms doe ik Canva open en fonkelen mijn oogjes omdat ze weer iets super gaaf hebben toegevoegd.
Dit zijn in een oogopslag enkele Picmonkey vs Canva features. Uiteraard zijn er nog meerdere te vinden
Je kiest voor Picmonkey als je de extra fotobewerkingsmogelijkheden en de Touch-up feature wil gebruiken. Maar stel jezelf de vraag of je dat echt nodig hebt? (Ja, ik blijf toch grote fan van Canva, ze hebben mijn hart gewonnen)
Een gratis workaround
En als je denkt, ik kan echt niet zonder een tool die mijn rimpeltjes verwijdert of me enkele kilo’s lichter maakt (de Touch-up dus) Gooi dan de – Cheerleader Pompoenen – maar in de lucht want ik heb hier een workaround in gevonden. Namelijk de Picmonkey app!
Yessssssss.. Er zijn een aantal gratis mogelijkheden in deze App. Wil je meer dan ga je een abonnement moeten nemen.
- In de Picmonkey App koop je de Touch-up voor 3 euro. Ik ga ervan uit dat het een éénmalige en geen maandelijkse betaling is.
- Een ontwerp met een transparante achtergrond maken, de Picmonkey app zorgt hier voor
- Curved én shaduw tekst. Yess Baby – combineer deze opties eens in een lading quotes die je in Canva maakt
Door beiden dus te combineren gaat er weer een wereld van ongeziene design mogelijkheden open. Yep, als bossbabe zonder enige ontwerpachtergrond maak je dus binnen de kortste keren waanzinnig mooie afbeeldingen. Mensen gaan je vragen wie je hiervoor betaald heb. Moet je helemaal vanaf nul starten met het maken van mooie plaatsjes, maak dan eerst een wow-huisstijl. #peaceofcakeincanva